Mesleki Yeterlilik Belgesi ( SRC ) cezası ne kadar? SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 cezası ne kadar? Araç sahibine de SRC cezası yazılır mı? Erken ödeme indirimi var mı? Hangi araçlarda SRC aranır? İşte SRC cezası ile ilgili tüm detaylar.
Mesleki Yeterlilik Belgesi ( SRC ) Cezası Ne Kadar?
4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanununun 26/L1 ve 26/L2 maddesinde, SRC yani Sürücüler için Mesleki Yeterlilik Belgesinden bahsedilmektedir. Buna göre; SRC belgesi almadan araç kullanan sürücülere, 26/L1 maddesi gereği 283 TL, yetki belgesi ya da araç sahibine de 715 TL para cezası uygulanmaktadır.
Gelin şimdi en çok merak edilen konuları, soru cevap şeklinde açıklayalım.
Hangi araçlarda SRC gerekir?
Ticari amaçlı yük ve yolcu nakli yapan araçları kullanan şoförlerin, SRC belgelerinin olması gerekiyor. Araç ruhsatında ” hususi ” yazmasının bir önemi yoktur. Eğer ruhsatta hususi yazıyorsa ve araç boşsa, SRC aranmaz. Fakat ruhsatta hususi yazmasına rağmen, ticari bir yük ya da yolcu varsa, o zaman SRC olmak zorundadır.
Kendi aracımı kullanırken SRC almama gerek var mı?
4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu, gerçek kişilere bir ayrıcalık tanımıştır. Eğer kendi adınıza tek bir aracınız varsa ve yine kendi aracınızı kullanıyorsanız ve K2 ya da D3 türü yetki belgeniz varsa, SRC belgesi almanıza gerek yoktur. Araç şirket adına kayıtlıysa ve siz de şirketin ortağı iseniz, SRC belgesi almak zorundasınız. Çünkü araç tüzel kişilik adına kayıtlı olduğundan, SRC’den muafiyet ortadan kalkmaktadır.
Bunun yanında; K2 ve D3 türü yetki belgelerinin dışında bir yetki belgesine sahip olan ya da kendi adına kayıtlı birden fazla aracı olan araç sahiplerine, hem 26/L1, hem de 26/L2 maddelerinden 283 TL + 715 TL = 1098 TL para cezası uygulanır.