Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde onaylı kurumlardan psikolog ve simülatör eşliğinde 1 saat süren test sonucunda alınabilen psikoteknik raporu, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren elden değil e-Devlet Kapısı üzerinden verilecek.
Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde onaylı kurumlarca kişinin bedensel ve psikolojik durumunun sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını tespit etmek amacıyla psikolog ve simülatör eşliğinde 1 saat süren test sonucunda alınabilen psikoteknik raporu, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren elden değil, e-devlet Kapısı üzerinden verilecek.
Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, psikoteknik raporlarının Türkiye’de 12, Avrupa’da ise 50 yıldır uygulandığını söyledi.
Almanya’da 50 yaş ve üzerindeki kişilerin her 3 yılda bir psikoteknik raporu almak durumunda olduğunu vurgulayan Kutlu, “Türkiye’de de hedefimiz, tüm sürücü kurslarında sürücü belgesi almadan psikoteknik raporu alınmasının zorunlu hale getirilmesidir.” dedi.
Kutlu, psikoteknik raporunun önemsenmesi halinde kaza oranlarının o kadar düşeceğini dile getirerek, “Son 4 yılda trafik kazalarında Sapanca ilçesi kadar insanımızı maalesef kaybettik. 20 milyar liranın üzerinde maddi hasarlar oluştu. Bunları en aza indirmek bizim görevimiz. Dernek olarak da bizler sürücü hatalarını en aza indirmek, kazaları en aza indirmek, sağlıklı bir yaşamı ülkemiz insanına kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.